Rita Horváth

András Erdész
augusti 16, 2016
Károly Törőcsik
augusti 16, 2016

Tänk på dina fötter medan du idrottar!

Med friska fötter kan man inte bara stå ut med extraansträngningen under idrottandet men kan också förhindra möjliga förändringar i benstrukturen och andra påföljder (ont i mindjan, höftsmärta osv.) Av denna anledning är det värt att ha ens ben undersökt så om det är nödvändigt kan man undvika dessa besvär med att ha bra inlägg.

Datofotograferingen av fotsulan hos Podiart kan visa vilka sorters statiska problem (som t.ex. plattfot eller inåtböjda vrister osv.) som kan stå bakom den eventuella krämpan. Sulornas undersökning tar ungefär 15 – 20 minuter. Med hälp av den sågjorda bilden kan innesulor tillverkas speciellt för ens fotsruktur, vilka man redan kan ha i sina skor efter 14-21 dagar. Observera! Det finns inte två likadana fötter och använd inte alls någon annans innesulor – inte heller för att pröva dem eftersom det kan göra mer skada i fötterna!

Som aktiv fritidsidrottare och skidtränare tycker jag att det är viktigt att mina fötter ska vara friska.  När jag fick en konstig, stickande smärta i mitten av sulan under undervisningen visste jag att det var tid för innesulor. Då hade jag besökt företaget PODIART där jag mötte väldigt snälla och kunniga fackmän.  Sedan mina första inlägg var färdiga besannades att de grundtypsinnesulor som jag hade beställt bara kunde rymmas i mina bredare och rymligare skor. Därför behövde jag ett annat par innesulor som jag sedan kunde ha i mina skidskor och idrottskor. Dessa testade jag också gradvist i början. (Jag menar att ett nytt par inlägg måste man börja använda gradvis, ha dem i skorna en timme längre varje dag för att inte anstränga ens fötter för mycket och för att låta fötterna vänja sig vid de nya inläggen.) Med användandet av inläggen får man först konstiga känslor och måste vänja sig vid de nya stödjepunkterna mot foten. Dessa nya känslorna märker man inte senare och benen får det rätta stödet.

Under de nya inläggens utprovning visdade det sig att jag behövde vissa förändringar för att kunna ha de i skidskor, jag menar att de behövde slipas till den rätta bredden. Man måste ägna mer tid åt att färdiggöra det slutliga exemplaret och vara tålamodig (pröva dem hemma och även när man idrottar). Resultatet blir bra och nyttigt! Personalen hos Podiart var alltid snäll och till min hjälp, därför förordar jag dem med gott samvete – även till mina idrottskamrater! Alltsedan vi lyckades slutföra mina innesulor har det inte funnits någon resa som jag inte har tagit dem med mig på.

Rita Horváth

Gymnastiklärare, sjukgymnast, rekreations – och idrottsarrangör såväl som skidinstruktör hos Skidtränarnas förening i Ungern