Under evolutionen kunde fötterna inte anpassa sig till den tvångsmässiga situationen av att gå tvåbent. De kunde inte stå ut med den varaktig påfrestning, hålfoten segnar ned, det längsgående och det tvärsgående fotvalvet sjunker ner, så fotens inre sida också är i kontakt med marken. Om vi står med våta fötter på sten ser vi vårt fotspår. Naturligtvis kan vi kontrollera det mer fullkomligt med digitaliserad fotanalys.
På bilden visas klart, att det tvärsgående fotvalvet är nedsjunket (1), alltså det märks som ett starkt tryckt, gult område. Kroppens medianlinje flyttade till mitten (2). Den inre ankeln sticker ut, för den lutar inåt.
Plattfotheten är också känd av icke-fackmän, i vardags svenska kallas det ”plattfot”. Den inre ankeln sticker ut anmärkningsvärt, eftersom fotvalvet har försvunnit. Foten förlorar sin graciösa form och sin förmåga att gå smidigt. Plattfotheten kan utvecklas i tidig barndom när barnet lär sig att gå. Vi får inte förväxla spädbarnens gulliga, lena, och mjuka fot (som är fyllda med fettvävnader, och är utan fotvalv) med plattfoten. Plattfotheten utvecklas oftast under perioden av den snabba tillväxten i åldrarna 7-10 och 16-20. Under klimakteriet är det de hormonella förändringarna hos kvinnorna som gör att deras fötter ger sig för trycket. Den kan också hända under graviditeten.
- Symptom
- Smärtan sprider sig i hela foten, men den kan också påverka benet, knät, låret, till och med utstråla i höftens och midjans muskler också. Smärtan minskar med vilande.
- Ett annat typiskt kännetecken är benets trötthet, ankelns och leders styvhet. Stark fotsvett och en förhöjd mottaglighet för hudinfektioner är också vanliga. I de allra flesta fall är människor med plattfot lite klumpiga.
- Förebyggande
De flesta sjukdomar kan förbyggas, så kan också plattfotheten. Föräldrarnas ansvar för barnet är stort. Huvudregeln med barnen som har friskt skelett och muskulatur är att vi måste låt dem ha sin naturliga rörelsefrihet. En rätt skoanvändning är viktig. Sandalerna och användningen av skor med mjuka sulor utan häl rekommenderas inte. Använd skor som följer fötternas linje och har lädersula, kanske hög snörning som stabiliserar vristen. Glöm inte, att plattfothetens utveckling ofta händer i tonårstid, till exempel när barnet som är vant vid de bekväma bänken i grundskolan börjar stå hela dagen på yrkesutbildningen. - Behandling
- Hålfotsinlägg
När symptomen till plattfotheten utvecklas i vuxen ålder bör fotvalven stödjas av ett inlägg. Om inlägget är bra kan kroppens tyngd stödja sig på det. Hålfotsinläggets permanenta användning upphäver mycket av symptomerna. - Andra metoder
Det finns flera beprövade metoder utöver användningen av hålfotsinlägg . Först måste vi lära oss att gå ordentligt, fötterna ska placeras parallellt, de ska inte vändes utåt. Notera att foten rullar fram från häl till stortå. När vi står på foten måste den vila på sin yttre kant, vi kan inte låta den inre ankeln sjunka ned.
För det andra: fotgymnastik. Dess mål är att sträcka på kontrakterade ligamenten och stärka musklerna.
- Hålfotsinlägg
Plattfotgymnastik – 1
De följande övningarna kommer att stärka foten, och göra så att foten belastas på de tre belastningspunkterna.
- När vi står har vi fötterna parallellt bredvid varandra och vi höjer samtidigt båda hälerna (vi står på tåspetsarna).
- När vi står på tåspetsarna och höjer hälerna växelvis.
- När vi har vi fötterna pallelltt bredvid varandra och står på hälerna.
- Vi står på hälerna växelvis.
- Vi rullar foten från sulan till tåspetsarna och tillbaka till hälerna.
- Med parallella fötter står vi på fotens yttre kanter och där böjer vi tårna in och ut.
- Stå på båda fötternas förfot med hälarna i luften. För isär hälarna och därefter för hälarna till marken. Med hälarna är fortfarande isär, lyft upp hälarna i luften. När hälarna har uppnått samma höjd som innan för ihop hälarna. När fötterna är parallella för hälarna till marken.
- Vi sitter och har fötterna parallella. Vi stryker vår vänstra fot från den yttre ankeln till tårna med vår högra fot. Sedan gör vi samma övning med den motsatta foten.
- Gör även övningen stående.
Gående övningar:
- Vi går med små steg på förfoten med högt höjda hälar.
- Björn-promenad: Vi står på sulornas yttre kanter med starkt inböjda tår och går krängande med små steg.
Spel:
- Vi sitter på golvet med en boll mellan våra sulor, kasta den upp med fötterna, och försöker att gripa den med sulorna igen.
- Vi lägger en socka på golvet, sittande tar vi dess två ändar med tåspetsarna, sedan griper vi den, höjer och sträcker den.
- När vi sitter griper vi en penna från golvet och höjer den med våra tår. Vi försöker att föra över den till vår andra fot.
- Stående försöker vi gripa två små kulor med våra tår. Vi försöker gå med kulorna placerade i tårna.
- Vi samlar upp fint hackade papper från golvet, bit för bit.
Övningarna byggser på varandra så det är mycket viktigt attfölja ordningen och att göra hela listan.
Plattfotgymnastik – 2
Fotgymnastiken måste alltid föregås av fötternas värms upp. Vi kan hjälpa uppjukningen med en tennisboll och massera fotsulan med den. Vi kan rulla fötterna fram och tillbaka på tennisbollen.
Vi står (barfota) och höjer båda hälarna några millimeter från marken. Vi har ryggen rak och belastar båda fötterna lika. Vi försöker gå i den här positionen utan att vackla. Vi går först långsamt och med små steg. Efter 2-3 veckor kan vi gå 1-1,5 m långsamt utan att vackla. Efter 1 månad kan vi göra övningen svårare med att gå ännu långsammare, att ta längre steg eller att gå baklänges, Ännu en utmaning är att stå på de yttre fotkanterna och att gå på småsten. Försök att stå på en fots yttersida och höj det andra benets knä. Försök varje dag tills det går utan vacklande.
Gå på den inre delen av fotensulan, ha ett lite större avstånd mellan fötterna än vanligt. Ha knäna ihop och försök att ha stela anklar. Öka avståndet mellan fötterna.
Fyll en låda sten i olika storlekar. Stig in i lådan från olika håll och växla mellan höger och vänster fot. Övningen upprepas flera gånger och detta tränar foten, muskler, ligament, leder, nerver och ökar cirkulationen. En mycket bra övning för våra fötter.