Nageltrång

Stukad fot, ledbandskador i fotleden
augusti 16, 2016
Hammartå
augusti 16, 2016

Nageltrång orsakas ofta av fotdeformationer, nagelbesvär, för trånga skor eller felaktigt klippa naglar. I dessa fall växer nageln in i huden, i nagelbandet och bakterier kan tränga in och orsaka smärtsam infektion.

  • Symptom
    Symptomen är karakteristiska, huden blir varm och svullen, smärtsam, inflammerad utväxt uppstår på nagelbandet. I detta skede behöver man göra ett litet kirurgiskt ingrepp (man klipper nagelkantarna)
  • Behandling
    En speciell inläggsula som rättar till fötternas felställningar spelar stor roll i förebyggande syfte. Det är också viktigt att lära patienter rätt teknik av nagelklippning.

Behandling av nageltrång med Spange, men vilken …

Vid behandlingen av nageltrång (unguis Incarnatus) behöver fotvårdspecialister och läkare vara mycket hänsynsfulla. Särskilt hos diabetespatienter kan det uppstå problem. På grund av dålig sårläkning vågar specialister inte ta risken, så smärtan och någon mellanlösning kvarstår hos diabetikerna. Idag har behandlingen av nageltrång med 3TO Spange använts med stor framgång i flera länder. I Tyskland täcks terapin av sjukförsäkringen som utförs av fotvårdspecialister.

Spange tekniken uppfanns 1964 av R. Fraser skotska tandtekniker. Fraser_Spang eller Omega-Spange är en utmärkt uppfinning för korrigering av naglar. Tyvärr är produktionen mycket kostsam och tidskrävande eftersom först behöver man ta gipsmodell av den sjuka nageln och böja spangens tråd enligt nagelns storlek innan man sätter upp spangen, alltså patienter behöver två besök hos specialisten. Den här metoden får appliceras/tillämpas endast i inflammationsfri fall, eftersom man fäster spangen på nageln från hörnpunkter (där inflammation uppstår).

OS Spange följdes av BS Spange som är en speciell plastplatta som limmas på nageln Det är en specialiserad plastband som måste vara bundna till nagelplattan. På grund av den spårförsedda ytan av tånaglar är klistringen inte alltid perfekt och i några dagar faller plattan ner. Dessutom, i de flesta fall, tånaglarna är tjockare än plastpattans drivkraft, endast vid mycket svaga, tunna naglar har plattan effekt. En vidareutvecklad variant med ståltråd heter Onyklip Spange men dess placering och effekt är detsamma som BS Spange har. Dessa två spange har visat under åren att det inte är tillräckligt att reglera nagelns växt genom att placera något material på nagelplattan utan man behöver korrigera nageln från kanterna, för att uppnå effekt.

3TO Spang är perfekt för att korrigera nagelplattan vid nageltrång. Spangens material är rostfritt stål som består av tre delar, så den kan man sätta på den inflammerade inåtväxta nageln därför att placeringen sker under inflammationen.

Behandlingen kan tillämpas omedelbart hos kunderna i en skönhetssalong oavsett ålder, kön, eller sjukdom. Den fungerar som tandregleringen. Idrottare och aktiv arbetare får gärna använda den eftersom den stör ingen vid rörelse/motion. De är nästan omärkliga på tånaglar och kvinnor brukar dekorera dem med strass!

Den här 3TO tekniken kan erfarna fotvårdspecialister lära sig på en endagsutbildning i två ställen i landet, i Budapest och Kaposvár.

Idag är det inte bara kunderna men läkarna rekommenderar den här metoden.

Läkarna som rekommenderar metoden:

– Dr. Biczó Zsuzsanna hudläkare
– Dr. Gyarmati Lajos intern
– Dr Szántai Károly öveläkare
– Dr. Kristof Vera kärlkirurg överläkare