Liktorn

Hammartå
augusti 16, 2016
Hälsporre
augusti 16, 2016

Liktorn är en av de vanligaste fotdeformationer och kan gör mycket ont vid tryck och belastning. Det är en förtjockning av överhudens hornlager som oftast förekommer på fötterna till följd av tryck eller friktion. Det kan yttra sig i tjocka, förhårdnade hudområden, i knutor, eller i förändrad hudkvalitet.  Förhårdnaden kan bilda en liktorn med en hård kärna som når ner till de undre, känsliga hudlagren och trycker på nervändarna, på så sätt orsakaen vass smärta.

 • Liktornens två vanligt förekommande typer är:
  • hård liktorn finns på foten där tryck uppstått, den kan finnas under nageln och i nagelfalsen
  • mjuk liktorn kan uppstå mellan tårna.

  Hård liktorn orsakas av fotens statiska problem och obekväma skor som trycker och klämmer på tårna medanden mjuka liktorns orsaker inte är så klara.

 • Förebyggande
  Man kan förebygga liktorn som andra typer av förhårdnader genom att välja bekväma skor och strumpor som inte trycker eller klämmer någonstans på fötterna.
 • Behandling
  Om man redan har förhårdnader kan man försöka ta bort dem men i allvarligare fall kan man behöva söka läkarvård. Om man använder speciella innersulor i skorna kan man bli av med den mest ihållande liktornen. Genom att återställa fotens statiska balans kan inlägget avlasta trycket på de överbelastade delarna och avlägsna orsaken till förhårdnaderna. En allvarlig och ihållande liktorn kan också försvinna med individuella skoinlägg.