Hälsporre

Liktorn
augusti 16, 2016
Hälsmärta
augusti 17, 2016

Plantar fascia är ett band av fibrös bindväv som sträcker sig från hälbenet till fotsulan. Detta band fungerar som en sträng på en pilbåge, vid belastning sträckes fascian och dämpar kroppstyngden. Plantar fascia bildar tillsammans med akillessenan en enhet som har hälbenet som gångjärn, alla tre enheter påverkar varandra.. Därför påverkar både plantar fascias och akillessenans sträckning av hälbenet.

Vid långvarig tung belastning (vid platta fötter) eller efter upprepade småskador i plantarfascians fäste kan det uppstå en inflammation i fotens hinna (benhinneinflammation) som efter en längre tid kan leda till benbildning i form av ett litet utskott på hälbenet som heter hälsporre. Hälsporre sätts ofta i samband med plantarfasciit (där plantar står för fot, fasci för hinna och it för inflammation). Det är viktigt att förstå att hälsporre är sekundär följd av överbelastningen.

  • Behandling
    Har man besvär av hälsporre, kan det lindras genom användning av mjuka skor med en mjuk sula i hälen. Bra avlastning fås med en individuella skoinlägg som ger stöd för fotvalvet. Det kan även hjälpa om det görs en avgjutning av hälen för att göra en kopp som avlastar hälen. Har man också benhinneinflammation behöver man vila, och eller anti-inflammatoriska läkemedel. Kirurgisk ingrepp utförs mycket sällan.