Hallux valgus

Ont i förfoten
augusti 17, 2016
Nedsjunket tvärgående fotvalv
augusti 17, 2016

Hallux valgus är en vanlig fotdeformation, dess latinska namn betyder att stortån är sned, den pekar inåt mot de andra tårna.

 • Bildning
  Om man får hallux valgus börjar det med att fotvalvet mellan stortån och lilltån plattas ut så att den främre delen av foten blir lite bredare. När framfoten har plattats ut vinklas stortån och dras mot de andra tårna Sjukdomen kan göra att tårna närmast stortån får ont om plats. Det kan leda till att tån intill stortån, men ibland också flera tår, kröks. Det kallas hammartå eftersom de små lederna i tån är böjda så att tån liknar en hammare.
 • Smyptom
  Vid stortåns bas utvecklas ibland en knöl som ofta blir inflammerad och kan irriteras av skorna. (knölen kan ömma utan inflammation) Inflammationen kan spridas till andra närliggande vävnader. Till följd av det sänkta fotvalvet kan en förhårdnad bildas på främre delen av foten.
 • Förebyggande
  Det är viktigt att ha kunskap om att hallux valgus och hammertår uppstår på grund av att fotvalvet mellan stortån och lilltån plattas ut, så man kan förebygga detta genom att använda innersulor i tid
 • Bild om fotens tryckpunkter
  Till följd av det nedsjunkna tvärgående fotvalvet stödjer sig framfoten inte på normal plats, utan på metatarsalahuvudet 3 och hälen. Därför stödjer sig foten på 2 punkter i stället för 3. Den här instabila ställning resulterar i att lår och bensmuskler tröttnar tidigare. det nedsjunkna tvärgående fotvalvet påverkar fötternas grundläggande rörelser, de förlorar sin spännkraft som kan vara mycket störande hos idrottare. Fötterna plattas ut och metatarsala ben vinklas ut i form av solfjäder. Detta leder till att avståndet mellan stortåns grundled och andratåns grundled ökar och ledvinkeln i stortåns grundled blir därefter förändrad (bildar en V formad spets). Med tiden kan storleken på denna grundled öka och det ser ofta ut som att en ”knöl” har bildats så kallad hallux valgus.
 • Behandling
  Användning av bra innersulor spelar en viktig roll i förebyggande av hallux valgus eller att förhindra försämring av deformationen. Långvarig användning av innersulor kan resultera i regenerationen av fotvalvet.