Fotens uppbyggnad

Fotens rörelser
augusti 17, 2016

Den mänskliga foten med sina 26 olika ben är ett ingenjörsmästerverk. Starka ligament , och muskler håller ihop den som ett mantel. De säkerställer  fotens lastförmåga och behåller fotens välvning. För att kunna bedöma den ändlösa raden av fotsjukdomar och  förstå sjukdomar som bygger mest på statiska fel, bör man fördjupa sig i fotens uppbyggnad.

Av människans kroppsdelar är det foten som led mest av att människan började gå på två ben under evolutionen. Foten var utvecklingshistoriskt sett gripfot i supination och den omvandlades till löpfot vilket innebar en gradvis övergång till pronation. Gripfotens minne bevaras av mellanfotsbenens struktur idag. Men samma struktur med det tvära- och laterala valvet blev det stående benets viktigaste komponent . Den tidigare fotens skicklighet visas av personer som har förlorat övre lemmar kan lära sig måla, laga mat, använda telefon med foten. Nuförtiden är människan fot bara en ’karikatyr/vrångbild av den ideala foten’ (Hohmann) tack vare olämpliga skor i barndom, övervikt, mm.

Fotvalv

Fotvalvens konstruktion, som utgörs av många ben och senor ger foten dess stora flexibilitet, samt bildar de säregna valven vars funktion är viktbärande och stötdämpning.

Muskler

Fotens egna muskler är många starka muskler som sveper in fotbenen i flera lager. Förutom rörelse är deras viktigaste uppgift att stödja fotsulan.

Framför skenbenet ligger tre muskler som utgår från skenbenet och vadbenet och fäster vid vristen och tårna. När musklerna spänns böjs fotleden och tårna uppåt. På utsidan av vadbenet går två muskler mellan vadbenet och mellanfoten. De sträcker i fotleden och vrider fotsulan så att den yttre fotranden pekar uppåt. Vissa muskler är avgörande för tårnas rörlighet medan andra flyttar hela foten.

Blodkärl, nerver

Fotens huvudsakliga motoriska och sensoriska nerv är den bakre skenbesnmuskeln (tibialis posterior)  som går framåt foten nedanför ankeln.

Fotens blodtillförsel försäkras av två artärer. Den viktigare artären löper in i samma kanal under inre fotknölen som nervtråden gör. Den andra artären befinner sig i mitten av fotryggen. Under inre fotknölen, i skyddad position utgör kärl och nerver fotens blod- och nervtillförsel och utgrenar sig på fotsulan. Fotryggs nerver och kärl utgrenar sig  som ett nätverk ända till tårna.

En liten men viktig muskel är den bakre skenbesnmuskeln som går nedanför ankeln och vars huvudroll är sträckning och att stödja det longitudinella valvet.

Främre skenbensmuskeln är en muskel som sitter på framsidan av smalbenet. Dess huvudsakliga uppgift är att vinkla foten uppåt, i olika sammanhang.

Achillessenan (hälsenan) utgörs av senan från vadmuskeln och den fäster i hälbenet. Senan överför vadmuskelns kraft till foten och möjliggör bland annat tåhävning och stötdämpning vid isättning av framfoten. Den är gångens väsentligaste element.

Sträckarsenorna går på fotryggen till tårna som sträcker tårna. .  För att böja och spreta tårna är det muskler i fotsulan som är ansvariga, De arbetar tillsammans med den främre skenbensmuskeln.